Παιγνιοθεραπεία


Παιγνιοθεραπεία για Παιδιά με διαταραχή Έλλειψης Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠῩ)

Οι Ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως εργαλείο θεραπείας για παιδιά με προβλήματα όπως ΔΕΠ-Υ, διαταραχές της διάθεσης και του άγχους.

Παιχνίδι Φαντασίας (Ηλικίες 4-6)

Για παιδιά με ΔΕΠ-Υ, το παιχνίδι φαντασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι το παιδί μπορεί να αισθάνεται απομονωμένο λόγω της ανικανότητας να εκφράσει τα βιώματα του, τις φοβίες και ανησυχίες του. Τα παιδιά με ΔΕΠ- Υ συνήθως είναι παρορμητικά-δεν σκέφτονται συνέπειες και γι’ αυτό δρουν με βάση το ένστικτο πριν να συλλογιστούν αν ήταν καλή ιδέα αυτό που έκαναν ή είπαν. (Γι’ αυτό και συνηθίζονται να βρίσκονται σε ‘φασαρίες’ ἠ χωρίς φίλους).

Το παιχνίδι φαντασίας επιτρέπει το παιδί να καλλιεργήσει βιώματα και συναισθήματα σε ασφαλή πλαίσιο. Όταν κατευθύνεται σωστά από τους γονείς! Ο γονιός μπορεί να:

  • Θέσει όριο χρόνου στο παιχνίδι (π.χ. 10 λεπτά).
  • Να ενθαρρύνει το παιδί (π.χ. “Κάποτε ήταν…).
  • Να ενθαρρύνει επιθυμητές κοινωνικές συμπεριφορές (π.χ. Περιμένουμε την σειρά μας, δεν διακόπτουμε).
  • Να κατευθύνει το παιδί όπου είναι αναγκαίο όταν αρχίζει και διασπάται η προσοχή του (π.χ. “Μου άρεσε αυτό που είπε με το άλογο. Τί έγινε μετα;”).
  • Να κλείσει το παιχνίδι προς το τέλος του δεκάλεπτου (π.χ. “Άρχισε να σκοτεινιάζει. Ας βάλουμε το αλογάκι για ύπνο).

Αν καταφέρετε να αφιερώσετε χρόνο στο παιχνίδι φαντασίας με το νήπιο σας. εντός ολίγων μηνών θα δείτε μία βελτίωση στην ικανότητα του να ολοκληρώνει δραστηριότητες. Θέλει χρόνο και επιμονή!