Η Ψυχολόγος


Χρυσάνθη Γεωργιάδου, MSc DipPsych BA (Psych) BA

Γεννήθηκα το 1972 στην Βρισβάνη της Αυστραλίας όπου μεγάλωσα και ειδικεύθηκα στην ψυχολογία αρχικά και συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Αγγλία, όπου άσκησα το επάγγελμα μου. Στην Ελλάδα απέκτησα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου τον Ιανουάριο του 2014 (Άρθ. 14796/234).

Ειδικεύομαι στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία όπου η Περιγεννητική Ψυχολογία έχει τις ρίζες της. Η θεραπευτική προσέγγιση μου είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (Beck), η Θεωρία της Εκμάθησης (Bandura) και η Θεωρία της Προσκόλλησης (Bowlby).

Στην εφαρμοσμένη αναπτυξιακή ψυχολογία τα ενδιαφέροντα μου είναι στις πρώιμες εμπειρίες και πως αυτές σχηματίζουν την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου στα πλαίσια της συναισθηματικής, γνωσιακής και κοινωνικής ψυχικής ανάπτυξης του βρέφους. Στην περιγεννητική ψυχολογία τα ενδιαφέροντα μου είναι στις παρεμβάσεις γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας ως πρόληψη και διαχείριση στην κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό.

Ως ψυχολόγος με εικοσιτρία χρόνια εμπειρία στην πρώιμη διάγνωση, πρόληψη και αποτροπή των συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών στα παιδιά, στους εφήβους και με οικογένειες, έχω θητεύσει επί μακρόν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λονδίνου και της Βρισβάνης σε Κέντρα Παραβατικότητας Παιδιών και Εφήβων και στον Τομέα Οικογενειακής Θεραπείας του Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) Kings College London. Παράλληλα, δίδαξα γενική ψυχολογία και ερευνητική μεθοδολογία στο Birkbeck College University of London. Έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά, άρθρα σχετικά στην ψυχολογία υγείας, την σωματική εικόνα και την νευροεπιστήμη (τα οποία έχουν λάβει συνολικά 115 αναφορές). Επί 14 έτη εργάστηκα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social Psychology ως κριτικός επιστημονικών μελετών. Το 2013, συνέχισα την εκπαίδευση μου στις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (Π.Ψ.Δ-PMAD) και συνεχίζω την επιστημονική μου ανάπτυξη στην αναζήτηση επικαιροποιημένων και τεκμηριωμένων παρεμβάσεων μέσω προσωπικών, ομαδικών και εργαστηριακών συνεδριών. Είμαι η Ψυχολόγος Απαντάει στον Ελληνικό ιστότοπο babyzone.gr από το 2017.

Εργασία στην Ελλάδα 2009 –

Λίγο μετά τον θάνατο του μωρού μου, της Σωφρονίας μου, στις 9 Μαϊού του 2012, και αφού δεν υπήρχε καμία στήριξη ώστε να μπορώ να μιλήσω για την εμπειρία αυτή – δηλαδή το να γεννήσεις ένα πεθαμένο μωρό στον 8ο μήνα κύησης- είχα αποφασίσει να δημιουργήσω εγώ η ίδια μία υπηρεσία ψυχικής υγείας για να καλυφθεί το κενό στις παροχές βρεφικής και μητρικής ψυχικής υγείας. Στην παροχή βρεφικής ψυχικής υγείας επειδή ήμουν ήδη μητέρα ενός νηπίου όταν βίωσα αυτό το τραγικό τραύμα της εγκυμοσύνης και η ψυχολογία μου βρισκόταν σε σύγκρουση: η φροντίδα του ενός ζωντανού παιδιού με εκείνην της θλίψης του νεκρού μωρού. Με αυτήν την ψυχολογία δημιουργήθηκε η SOPHROSYNA. Αποκτώντας την άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα μπορούσα πλέον να βάλω σε πράξει αυτήν την πρωτοβουλία. Πιστεύω πως αν δεν ζούσα αυτήν την οδυνηρή εμπειρία δεν θα έκανα καμία προσπάθεια να εργαστώ ως ψυχολόγος στην Ελλάδα. Έτσι μαζί με το ήσυχο μου κορίτσι, την Σωφρονία μου, δουλεύουμε να βοηθήσουμε μανούλες που κλαίνε την άδεια αγκαλιά τους, μανούλες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ψυχολογικές ανάγκες του μωρού τους, πατέρες που νιώθουν στο περιθώριο της εγκυμοσύνης και μία κοινωνία σε παράκρουση στο τι ακριβώς αποτελεί η έννοια της οικογένειας.

Για να στηρίζω γυναίκες, μητέρες και πατέρες στο ταξίδι της απόκτησης μιας οικογένειας, διαμόρφωσα τα καθήκοντα μου ώστε να αποτελούν: 

  • την διαγνωστική εκτίμηση
  • τον προληπτικό έλεγχο για περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (άγχος/κατάθλιψη)
  • την διαχείριση μέσω της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
  • την δημιουργία προγραμμάτων και εργαστηρίων ψυχολογικών θεμάτων
  • την εφαρμογή επιστημονικών ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων σε ομάδες ή σε προσωπική συνεδρία
  • την εκπαίδευση επαγγελματιών (μη) ψυχικής υγείας
  • τις επιστημονικές ομιλίες για την ψυχολογία της εγκύου και λεχώνας, την λειτουργία του εγκεφάλου στην αναπτυξιακή ηλικία και την ενημέρωση γονέων / παιδαγωγών
  • την εποπτεία των εθελοντών
  • την έρευνα

Η εργασιακή ζωή στην Ελλάδα έχει τα σκαμπανεβάσματα της. Αν και χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα στον χώρο της ψυχολογίας υπάρχουν πάρα πολλά κενά τόσο στις υπηρεσίες όσο και στην ποιότητα των παροχών.

Συμβάλλοντας στην έρευνα, στην ψυχοεκπαίδευση και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία ελπίζω να μπορέσουμε να καταργήσουμε το στίγμα της ψυχικής υγείας που επιβαρύνει την ανθρώπινη φύση στον τόπο μας.