Εγκυμοσύνη και Τοκετός


Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η φροντίδα ενός νέου μωρού χρήζουν συναισθηματική υποστήριξη. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, αν συνειδητοποιήσετε πως νοιώθετε ένα ή περισσότερο από τα παρακάτω, πιθανόν να ωφεληθείτε άμεσα από ψυχολογική υποστήριξη:

  1. Αισθάνεστε θλίψη και ανηδονία κάθε μέρα για περισσότερο από 2 εβδομάδες.
  2. Ανησυχείτε για την ικανότητα σας να φροντίσετε το νέο μωρό ή τα υπάρχοντα παιδιά στην οικογένειά.
  3. Νοιώθετε πως η μητρότητα δεν είναι για εσάς.
  4. Δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας ή νοιώθετε μόνη.
  5. Έχετε ιδεοληψίες, εμμονές ή καταναγκασμοί Οι σκέψεις σας είναι απαισιόδοξες και αρνητικές για το παρόν και το μέλλον.
  6. Αποφεύγετε σχεδόν κάθε επαφή με το νεογνό ή το φροντίζετε από καθήκον.

Οι διαταραχές του άγχους και της διάθεσης είναι συνήθης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην επιλόχεια περίοδο για την γυναίκα αλλά και τον άνδρα. Μία στις 5 γυναίκες θα βιώσει άγχος ή κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ 1 στους 10 άνδρες θα βιώσει άγχος ή κατάθλιψη στην προ-και περί γεννητική περίοδο.

Στην SOPHROSYNA ειδικεύομαι στην μητρική-βρεφική ψυχική υγεία έχοντας στήριξη περισσότερο από 185 μελλοντικές και νέες μητέρες μαζί με τους συντρόφους τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας ανώνυμα στην ενότητα Η Ψυχολόγος Απαντάει στον Ελληνικό ιστότοπο babyzone.gr ή καλέστε μας απευθείας στο 6988.604.576