Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές (Π.Ψ.Δ.)


hiding-150x150

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές στην διάρκεια της περιγεννητικής περιόδου. Η κατάθλιψη αφορά τουλάχιστον μία στις δέκα γυναίκες. Οι στατιστικές στον δυτικό κόσμο μιλάνε για ποσοστά που κυμαίνονται από 8-14%, αναλόγως την χώρα και αναλόγως την περίοδο (προγεννητική ή επιλόχεια). Μιά έρευνα του 2008 στην Αθήνα κατέγραψε διαγνωσμένη επιλόχεια κατάθλιψη στο 20% του δείγματος! (1). Ενώ, μια άλλη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 2013, κατέγραψε ένδειξη προγεννητικής κατάθλιψης στο 16,7% (28-32 εβδομάδες) του δείγματος και επιλόχεια κατάθλιψη στο 13% (8 εβδομάδες) (2).

Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να ζητήσουν ψυχολογική βοήθεια για αυτές τις διαταραχές οι οποίες θεραπεύονται. Αγνοώντας την διαταραχή, και ειδικότερα την επιλόχειο κατάθλιψη, η μητέρα βάζει σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό της όσο και το μωρό της- χρόνια κατάθλιψη για τον εαυτό της και γνωσιακές & συμπεριφορικές επιπτώσεις για το μωρό της στην παιδική-εφηβική περίοδο.

Εάν δεν αισθάνεσαι σαν τον εαυτό σου ή αισθάνεσαι να πνίγεσαι μέσα στην όλη διαδικασία της εγκυμοσύνης ή νέας μητρότητας, είναι η ώρα να αναζητήσεςι στήριξη-για να επανέλθεις συναισθηματικά & ψυχολογικά και να χαρείς την μητρότητα.


Βιβλιογραφία

  1. Gonidakis et al (2008), A 6-month study of postpartum depression and related factors in Athens Greece, Compr Psychiatry 49(3):275-82
  2. Koutra, K., Vassilaki, M., Georgiou, V., Bitsios, P., Chatzis, L., and Kogevinas, M. (2013). Antenatal and postnatal maternal mental health as determinants of infant neurodevelopment at 18 months of age in a mother-child
    cohort (Rhea Study) in Crete Greece. Social Psychiatry & Psychiatric Epidemiology, Vol/ 48, Issue 8, pp. 1335-1345