Θηλασμός και Μητρική Ψυχική Υγεία


Οι έρευνες (1) δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ύπνο και μάλιστα όταν το μωρό κοιμάται μαζί τους. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ψυχική τους υγεία. Πιό συγκεκριμένα έχει καταγραφεί ότι οι μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν 20’-40’ περισσότερο ύπνο από όσες θηλάζουν σε συνδυασμό με ξένο γάλα, ενώ όσες έδιναν στα παιδιά τους μόνο ξένο γάλα είχαν ύπνο με περισσότερες διακοπές.

Επίσης έχει καταγραφεί ότι οι μητέρες που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν τριπλάσιο χρόνο slow-wave sleep (ο γνωστός μας ‘βαθύς ύπνος’) από όσες ταΐζαν τα βρέφη τους με ξένο γάλα (τρεις ώρες με μία αντίστοιχα). Σε έρευνα του 2009 που παρουσιάστηκε στο Sleep, το σημαντικώτερο ιατρικό περιοδικό του ύπνου, και η οποία αφορούσε 2.830 γυναίκες, καταδείχθηκε ότι ο διακοπτόμενος ύπνος αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της επιλόχειας κατάθλιψης και ότι αυτός συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τον μή αποκλειστικό θηλασμό. Ομως η σχέση του μητρικού θηλασμού με την επιλόχεια κατάθλιψη έχει καταδειχθεί ότι δεν είναι μόνο έμμεση, όπως παραπάνω αναφέραμε, αλλά και άμεση: Πολύ πρόσφατη (2015) έρευνα (2) έδειξε ότι από όσες μητέρες δεν είχαν παρουσιάσει προγεννητική κατάθλιψη, την  μικρότερη επικινδυνότητα να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη την είχαν όσες σκόπευαν να θηλάσουν το νεογνό τους και πραγματοποίησαν αυτήν τους την απόφαση (50% λιγώτερες πιθανότητες από όσες είτε ήθελαν είτε όχι και τελικά δεν θήλασαν).

Η πρόσφατη έρευνα (3)  από τον χώρο της Ψυχονευροανοσιολογίας έχει καταδείξει την άμεση σχέση της επιλόχειας κατάθλιψης με τα αυξημένα επίπεδα κυτοκινών. Πιο συγκεκριμένα, η φλεγμονή που συνδέεται με τα επίπεδα των κυτοκινών θεωρείται πλέον σαν ο κατεξοχήν παράγοντας εμφάνισης της κατάθλιψης. Τα επιπέδα αυτά αυξάνουν δραματικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, ενώ οι κοινές εμπειρίες της λοχείας (όπως ο ταραγμένος ύπνος ή οι επιλόχειοι πόνοι) αυξάνουν ακόμη περισσότερο αυτά τα επίπεδα. Ο θηλασμός αποδείχθηκε ότι μετριάζει το στρες και ρυθμίζει την φλεγμονώδη δράση αυτών των παραγόντων μειώνοντας τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Αντίθετα, τα προβλήματα στον θηλασμό (π.χ. πόνος στις θηλές) αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Ο θηλασμός μάλιστα είναι τόσο ισχυρότερη ασπίδα κατά της κατάθλιψης και του στρες, όσο περισσότερο συνδυασθεί με την άσκηση.


 

Βιβλιογραφία

  1. Borra, C.,Iacovou, M. & Sevilla, A. (2015). New Evidence on Breastfeeding and Postpartum Depression: The Importance of Understanding Women’s Intentions, Maternal Child Health Journal 19:897–907
  2. Borra, C.,Iacovou, M. & Sevilla, A. (2015). New Evidence on Breastfeeding and Postpartum Depression: The Importance of Understanding Women’s Intentions, Maternal Child Health Journal 19:897–907
  3. http://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/17 46-4358-2-6