εγκυμοσύνη μητρότητα οικογένεια

Τα Θέματα

Η πρώτη σου ανάσα. Το πρώτο σου βλέμμα. Σ’ έναν άγνωστο χώρο. Κραυγές, αναστάτωση, φασαρία. Ποιοί είναι όλοι αυτοί;  Και κλαίς. Δυνατά. Με σπαραγμό, με φόβο. Γύρω σου ανθρώπους που δεν αναγνωρίζεις…εκτός την μυρωδιά μίας γυναίκας μόνο. Μίας γυναίκας που έζησες μέσα της-δημιουργήθηκες μέσα της, αισθάνθηκες μήνες ότι αισθάνθηκε εκείνη-και αυτή, δεν θέλει να σε κρατήσει στην αγκαλιά της σ’ αυτήν την κρίσιμη για εσένα στιγμή, της νέας σου ζωής.

Η μητρική ψυχική υγεία, διεθνώς, αφορά σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τόσο τις μητέρες όσο και τα νήπια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 10% των εγκύων γυναικών και το 13% των γυναικών σε λοχεία βιώνουν κάποια ψυχική διαταραχή, συνηθέστερα κατάθλιψη. Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας των μητέρων ευθύνονται για σημαντικές συμπεριφορικές και γνωσιακές επιπτώσεις στα παιδιά, που ξεκινούν από τα βρεφικά χρόνια και φτάνουν μέχρι και την εφηβεία.

Η μητρότητα έχει βαθειές ρίζες στον ελληνικό πολιτισμό. Παρολαυτά, η ευρέως διαπιστούμενη ένδεια στις προσφερόμενες υπηρεσίες για τις μητέρες μαρτυρά την έντονη έλλειψη συνειδητοποίησης του κοινού για τις διαταραχές της ψυχικής υγείας των μητέρων και την επιτακτική ανάγκη προσφοράς μιας υπηρεσίας ψυχικής υγείας γονέων-βρεφών, που θα βασίζεται στις αποδεδειγμένες πρακτικές της θεωρίας προσκόλλησης, της αναπτυξιακής ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης.

Η SOPHROSYNA είναι η φωνή των βρεφών που δικαιούνται άμεσα την στοργή, την φροντίδα και την αγάπη δίχως όρους από τις μανούλες τους. Είναι το δικαίωμα της γυναίκας και νέας μητέρας για συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη στον δύσκολο αγώνα της μητρότητας.

Η SOPHROSYNA δημιουργήθηκε για να καλύψει την έλλειψη παροχών βρεφικής-μητρικής ψυχικής υγείας

2017 SOPHROSYNA Perinatal Psychology