Νεογνά στη ΜΕΘ

Η εγκυμοσύνη είναι μία αναμφίβολα ευάλωτη περίοδος που κρύβει απρόβλεπτα γεγονότα. ‘Οταν είμαστε έγκυος και αναμένουμε τον ερχομό του μωρού μας, δεν περνάει από το νου μας η σκέψη πως θα προκύψει κάποιο πρόβλημα. Για τους Γονείς που θα παρουσιάσουν επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή την πρόωρη γέννα του μωρού τους με συγγενείς ανωμαλίες ή ασθένειες, έρχονται αντιμέτωποι με μία άγνωστη κατάσταση: την παραμονή του νεογνού τους στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η πρόκληση αυτή συνοδεύεται από κάποια σύνηθη συναισθήματα που πιθανόν να βιώνετε. Η χαρά της γέννας μπορεί να επισκιαστεί από την ανησυχία, την λύπη ή τον θυμό.

Συχνά οι Γονείς νοιώθουν αδύναμοι, αισθάνονται ανήμποροι να στηρίξουν το μωρό τους, νοιώθουν απομονωμένοι (σε κάποιες περιπτώσεις η μεταξύ σχέση των Γονέων εμφανίζει ρήγματα) και νοιώθουν άβολα με την έλλειψη οικειότητας εντός της ΜΕΘ. Καλοπροαίρετοι οικείοι, μεταφέρουν στους Γονείς άγχος και στρες, διότι οι συγγενείς και οι φίλοι δεν κατανοούν καλά την όλη εμπειρία που βιώνεται σε μία ΜΕΘ. Κάποιοι συγγενείς και φίλοι μπορεί να πενθούν μαζί με τους Γονείς ή οι ίδιοι Γονείς να είναι μακρύα από τις σύνηθης επαφές της κοινωνικής τους υποστήριξης.

Καταστάσεις όπως το άγχος, την χαμηλή διάθεση, τις ενοχές, την αίσθηση ιδρυματοποίησης του νεογνού, είναι αιτίες να αναζητήσετε την στήριξη μιας περιγεννητικής ψυχολόγου με εμπειρία.

Ακούμε την κάθε εμπειρία Γονέα στη ΜΕΘ με προσοχή και αγάπη.

Τ. 6988604576