Η Ψυχολόγος

Γεννήθηκα το 1972 στην Βρισβάνη της Αυστραλίας όπου μεγάλωσα και ειδικεύθηκα στην ψυχολογία αρχικά και συνέχισα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Αγγλία, όπου άσκησα το επάγγελμα μου. Στην Ελλάδα απέκτησα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου τον Ιανουάριο του 2014 (Άρθ. 14796/234). Αποφοίτησα από το University of Queensland (1997), The Open University UK (2001) & University College London (2006)

Αρχικά ειδικεύτηκα στην Κλινική Ψυχολογία και αργότερα στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία όπου η Περιγεννητική Ψυχολογία έχει τις ρίζες της. Η θεραπευτική προσέγγιση μου είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (Beck), η Θεωρία της Εκμάθησης (Bandura) και η Θεωρία της Προσκόλλησης (Bowlby).

Ως ψυχολόγος με εικοσιτέσσερα χρόνια εμπειρία στην πρώιμη διάγνωση, πρόληψη και αποτροπή των συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών στα παιδιά, στους εφήβους και με οικογένειες, έχω θητεύσει επί μακρόν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λονδίνου και της Βρισβάνης σε Κέντρα Παραβατικότητας Παιδιών και Εφήβων και στον Τομέα Οικογενειακής Θεραπείας του Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) Kings College London. Παράλληλα, δίδαξα γενική ψυχολογία και ερευνητική μεθοδολογία στο Birkbeck College University of London. Έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά, άρθρα σχετικά στην ψυχολογία υγείας, την σωματική εικόνα και την νευροεπιστήμη (τα οποία έχουν λάβει συνολικά 115 αναφορές). Επί 14 έτη εργάστηκα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Social Psychology ως κριτικός επιστημονικών μελετών. Το 2013, συνέχισα την εκπαίδευση μου στις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (Π.Ψ.Δ-PMAD) και συνεχίζω την επιστημονική μου ανάπτυξη στην αναζήτηση επικαιροποιημένων και τεκμηριωμένων παρεμβάσεων μέσω προσωπικών, ομαδικών και εργαστηριακών συνεδριών. Είμαι η Ψυχολόγος Απαντάει στον Ελληνικό ιστότοπο babyzone.gr από το 2017.

Στην εφαρμοσμένη αναπτυξιακή ψυχολογία τα ενδιαφέροντα μου είναι στις πρώιμες εμπειρίες και πως αυτές σχηματίζουν την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου στα πλαίσια της συναισθηματικής, γνωσιακής και κοινωνικής ψυχικής ανάπτυξης του βρέφους. Στην περιγεννητική ψυχολογία τα ενδιαφέροντα μου είναι στις παρεμβάσεις γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας ως πρόληψη και διαχείριση στην κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό.

Εργασία στην Ελλάδα 2009 –

Λίγο μετά τον θάνατο του μωρού μου, της Σωφρονίας μου, στις 9 Μαϊού του 2012, και αφού δεν υπήρχε καμία στήριξη ώστε να μπορώ να μιλήσω για την εμπειρία αυτή – δηλαδή το να γεννήσεις ένα πεθαμένο μωρό στον 8ο μήνα κύησης – είχα αποφασίσει να δημιουργήσω εγώ η ίδια μία υπηρεσία ψυχικής υγείας για να καλυφθεί το κενό στις παροχές βρεφικής και μητρικής ψυχικής υγείας. Στην παροχή βρεφικής ψυχικής υγείας επειδή ήμουν ήδη μητέρα ενός νηπίου όταν βίωσα αυτό το τραγικό τραύμα της εγκυμοσύνης και η ψυχολογία μου βρισκόταν σε σύγκρουση: από τη μια πλευρά, η φροντίδα του ενός ζωντανού παιδιού και από την άλλην, με εκείνην της θλίψης του νεκρού μωρού. Με αυτήν την ψυχολογία δημιουργήθηκε η SOPHROSYNA. Αποκτώντας την άδεια άσκησης επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα μπορούσα πλέον να βάλω σε πράξει αυτήν την πρωτοβουλία. Έτσι μαζί με το ήσυχο μου κορίτσι, την Σωφρονία μου, δουλεύουμε να βοηθήσουμε μανούλες που βιώνουν δυσκολίες είτε με την απώλεια, την υπογονιμότητα ή με τον ερχομό του νέου μωρού τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ψυχολογικές ανάγκες του μωρού τους και στηρίζουμε πατέρες ώστε να βρουν τα πατήματα τους στον ρόλο της γονεϊκότητας.

Χρυσάνθη Γεωργιάδου, MSc Ιδρύτρια SOPHROSYNA

Αναπτυξιακή-Περιγεννητική Ψυχολόγος & Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια