Άγχος


Παθολογικό Άγχος Στην καθημερινότητα συχνά ακούμε την φράση, Έχω άγχος, δίχως να μπορεί κανείς να προσδιορίσει τί ακριβώς σημαίνει αυτό. Ο μέσος άνθρωπος μπερδεύεται με την έννοια του άγχους και πολύ συχνά έρχεται στην ψυχοθεραπεία για να το εξαλείψει-πράμα ακατόρθωτο αλλά και αδιανόητο. Γιατί; 

Κατ’ αρχήν το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι έχουμε και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απ΄ αυτό. Μάλιστα δεν θα έπρεπε να απαλλαγούμε διότι το άγχος μας κάνει καλό. Σκεφτείτε πως το άγχος είναι σαν ένα συναγερμό κινδύνου μέσα στο σπίτι. Όταν υπάρχει καπνός θα σημάνει ο συναγερμός για να σας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς. Όταν ακούσετε τον συναγερμό θα αντιδράσετε αυτομάτως είτε σβήνοντας την φωτιά (μάχη) ή τρέχοντας για να σωθήτε (φυγή). Άρα μας κάνει καλό το “φυσιολογικό” άγχος. Είναι χρήσιμο, αυτόματο και μας βοηθάει.

Τἰ συμβαίνει όμως όταν ο συναγερμός χτυπάει χωρίς να υπάρχει καπνός ή φωτιά, δηλαδή χωρίς να υπάρχει κάποιος πραγματικός κίνδυνος; Το παθολογικό άγχος είναι εκείνο που σημάνει τον συναγερμό δίχως ορατό κίνδυνο. Και εδώ ξεκινάνε οι δυσκολίες.

Συμπτώματα

Στις διαταραχές του άγχους, ο κίνδυνος δεν είναι πραγματικός ούτε ορατός. Υπάρχει μόνο μέσα στις σκέψεις μας. Σκέψεις που εισβάλλουν στον νου χωρίς την θέληση μας. Η σκέψη μπορεί να είναι μία ιδέα, ένα σενάριο ή μία εικόνα, που χτίζουμε με την φαντασία μας και με περιεχόμενο που μας ταράζει και μας προκαλεί εντάσεις. Τα σωματικά συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου και μοιάζουν με:

• ταχυκαρδία
• αυξημένη πίεση
• ιδρώτα
• ζάλη
• ναυτία ή/και εμετό
• τρέμουλο
• μυϊκούς πόνους
• ανεξέλεγκτη σκέψη

Τα συναισθηματικά συμπτώματα είναι η αίσθηση ότι πεθαίνεις ή τρελαίνεσαι. Και ταυτόχρονα σκέφτεστε, “Θα πεθάνω στο δρόμο” ή Τί θα κάνουν τα παιδιά μου;” και άλλες ταραχώδεις σκέψεις οι οποίες επιτυγχάνουν τα σωματικά συμπτώματα και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος του άγχους.

Η μόνη ανακούφιση είναι η επιβεβαιώσει στα επείγοντα πως δεν έχετε καρδιακό επεισόδιο αλλά κρίσεις πανικού.

Αν ταυτίζεστε με αυτό το σενάριο και θέλετε να βάλετε φρένο στον φαύλο κύκλο του άγχους, επικοινωνήστε μαζί μας για μία συζήτηση στο πως μπορεί η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση, να σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο του άγχους στα χέρια σας. Τ. 698.860.4576