Διαδικασία Ψυχοθεραπείας

Η κάθε περίπτωση που παρουσιάζεται στην υπηρεσία μας υφίσταται μία καταρχήν, αξιολογική εξέταση ώστε να καθοριστεί η προσήκουσα αντιμετώπιση. Εφόσον, σ’ αυτήν την αξιολογικἠ εξέταση, διαπιστώσουμε ότι αδυνατούμε να σας προσφέρουμε την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, θα σας κατευθύνουμε αναλόγως.

Προτείνουμε η αρχική επικοινωνία να γίνεται τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απευθείας με την Ψυχολόγο στο 6988604576 ή στο info@sophrosyna.org.

Στην περίπτωση που η εμπειρία μας καλύπτει το ψυχολογικό σας θέμα, θα συμφωνηθεί ένα ραντεβού στο γραφείο μας ή μέσω βίντεο-κλήσης. Σε κάθε αρχικό ραντεβού είναι απαραίτητη η λήψη ιστορικού του σχετικού προβλήματος με το οποίο παρουσιάζεστε για βοήθεια. Παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε εντός 24 ωρών πριν από το ραντεβού σε περίπτωση ακύρωσης.

Αν επικοινωνείτε μαζί μας για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για μία συγκεκριμένη πάθηση που έχει ήδη διαγνωστεί από άλλον ειδικό ψυχικής υγείας ή ιατρό, παρακαλούμε να φέρετε όλες τις σχετικές γνωματεύσεις μαζί σας.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία και αναλόγως το ψυχολογικό θέμα σας, θα σας αποσταλούν διάφορα ερωτηματολόγια τα οποία παρακαλείστε να φέρετε συμπληρωμένα στο αρχικό ραντεβού.

Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ανεξάρτητα και η ψυχοθεραπεία προσαρμόζεται αναλόγως τις ανάγκες του θεραπευόμενου. Η διαδικασία έχει την ακόλουθη μορφή:

  • Στην Ψυχοθεραπεία για τους Ανηλίκους 4-18 ετών: Προτιμούμε η πρώτη συνάντηση να πραγματοποιήτε με τους γονείς και έπειτα με το Παιδί ή τον Έφηβο.
  • Το αρχικό ραντεβού μπορεί να διαρκέσει δύο ώρες, με πιθανό 15-λεπτό διάλλειμα. Στο αρχικό ραντεβού γίνεται η λήψη ιστορικού και λαμβάνονται οι σχετικές απαραίτητες πληροφορίες που σας αφορούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Τότε θα σας δοθούν δύο δίωρα ραντεβού και η αξιολόγηση θα είναι πιο λεπτομερής και με διαφορετικές μεθόδους κλινικής συνέντευξης (π.χ. Structured Clinical Interview for DSM- V Disorders, SCID DSM-5).
  • Η δεύτερη συνάντηση που θα ακολουθήσει είναι εισαγωγική και καθορίζει τον ρόλο του θεραπευτή και του θεραπευόμενου στη σχέση ψυχοθεραπείας που θα ακολουθηθεί. Σ΄ αυτήν την συνάντηση θα σας δοθεί η Ἐκθεση του αρχικού ραντεβού, η οποία περιλαμβάνει το προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό ιστορικό, τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εξετάσεων, την διάγνωση και το θεραπευτικό σχέδιο.
  • Στη συνέχεια ακολουθεί μία ενημερωτική συζήτηση με την Ψυχολόγο, όπου θα σας γνωστοποιηθεί η διάγνωση σας και η θεραπεία που θα σας προταθεί.

Θα καθοριστεί η σχέση θεραπευτικής συνεργασίας και θα σας προταθεί είτε ένα Θεραπευτικό Σχέδιο ή Συμβουλευτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν να χρειαστεί μία αξιολόγηση από Παιδοψυχίατρο ή Ψυχίατρου.

Η εμπειρία μας δείχνει πως η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική όπου υπάρχει μία ειλικρινή σχέση συνεργασίας μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου. Εσείς είστε ο ειδικός στις εμπειρίες σας, εμείς είμαστε οι ειδικοί στην καθοδήγηση.

Δεχόμαστε επισκέψεις μόνο με ραντεβού T. 6988- 604- 576

Αν αισθάνεστε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας βρίσκεται σε σοβαρό, άμεσο κίνδυνο και πρόκειται για έκτακτη ανάγκη (π.χ. αυτοκτονικός ιδεασμός, ετεροκαταστροφικός ιδεασμός κ.α.) επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον ειδικό ψυχικής υγείας ή την πιο κοντινή σας εφημερεύουσα Ψυχιατρική Κλινική. Τηλέφωνο άμεσης βοήθειας: 166 —Εφημερεύοντα Νοσοκομεία

 

© 2021 SOPHROSYNA Χρυσάνθη Γεωργιάδου Υπηρεσίες Ψυχολόγου