Διάθεση και Ευχάριστες Δραστηριότητες


Με βάση το Γνωσιακό-Συμεπριφορικό μοντέλο, γνωρίζουμε πως η διάθεση μας επηρεάζεται αρκετά από το τί κάνουμε ή τι δεν κάνουμε όταν βιώνουμε κατάθλιψη. Και συνήθως στην κατάθλιψη δεν έχουμε όρεξη – διάθεση – να κάνουμε οτιδήποτε, συμπεριλαμβανόμενο δραστηριότητες που κάποτε μας έδιναν χαρά.

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μία βαθιά αίσθηση ανηδονίας. Δεν έχεις διάθεση να βγεις από την πόρτα του σπιτιού, να απαντήσεις το τηλέφωνο, να πλύνεις τα δόντια σου. Αντιθέτως μια χαρά πας απ΄ τον καναπέ στην πολυθρόνα, ίσως και στο ψυγείο, αν έμαθες να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου με την υπερφαγία.

Επειδή η διάθεση είναι κάτι που παρατηρείται, στο πρώτο βήμα της ψυχοθεραπείας, θέλουμε ο θεραπευόμενος να μάθει να παρακολουθεί την διάθεση του. Να την μετράει καταγράφοντας την σε έναν κλίμακα από το 1 ως το 9 (με ένα την χειρότερη και εννέα την καλύτερη διάθεση και πέντε ουδέτερη). Κάνοντας αυτήν την άσκηση την πρώτη εβδομάδα στην ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με ψυχοεκπαίδευση στις διαταραχες τις διάθεσης, ο θεραπευόμενος είναι έτοιμος να προσθέσει αναγκαίες αλλαγές στο καθημερινό του/της πρόγραμμα.

Αυτές οι αλλαγές είναι η προσθήκη ευχάριστων δραστηριοτήτων. Ὀταν προστεθούν αυτές στην ρουτίνα και δεσμεύεται ο θεραπευόμενος να τις πράξει, παρατηρείται κάτι πολύ ενδιαφέρον. Προσπαθείστε το και αν θέλετε να το δουλέψουμε μαζί επικοινωνείστε μαζί μας για μία συνεδρία. 

Η επικοινωνία γνωριμίας είναι δωρεάν Τ. 698.860.4576