Η Αδρεναλίνη


Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο ισχυρές ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση σωματικής ενέργειας και εγρήγορσης. Σε υψηλά επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας ευεξία και τις σκέψεις μας πράγμα που μπορεί να οδηγήση σε διαταραχές του άγχους και της κατάθλιψης. Όποτε βιώνουμε μία στρεσογόνα κατάσταση, αυτές οι δύο ορμόνες ρέουν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς στο σώμα και τα συμπτώματα τους είναι εμφανές.

Η αδρεναλίνη ευθύνεται για την αίσθηση “μάχης ή φυγής”, προετοιμάζοντας το σώμα για δράση. Αυτό μπορεί να είναι κορυφαίο συναίσθημα, π.χ. για τον ποδοσφαιριστή που θα πάρει το τελικό γκολ το οποίο θα κηρύξει την νικήτρια ομάδα, αλλά θα είναι μαρτυρικό για έναν άνθρωπο που βιώνει άγχος και δεν έχει καμία χρήση γι’ αυτές τις άμεσες και δραστικές αλλαγές στο σώμα του.

Τα συμπτώματα της αδρεναλίνης είναι άμεσα και βραχυπρόθεσμα (π.χ. μπορεί να διαρκέσουν 15 λεπτά ή παραπάνω). Η αδρεναλίνη επηρεάζει το αναπνευστικό και μυϊκό σύστημα παρέχοντας την αίσθηση της έλλειψης οξυγόνου, γρήγορη ανάσα, πόνους στο στήθος, σφίξιμο, μυϊκούς πόνους και δυσκολία στην λογική ήρεμη σκέψη καθώς υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου στο μεταιχμιακό σύστημα, δηλαδή το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τα συναισθήματα μας.

Υπάρχουν αποτελεσματικοί μεθόδοι για να αντιμετωπιστούν διαταραχές του άγχους (π.χ. το γενικευμένο άγχος, οι κρίσεις πανικού, το μετατραυματικό στρες, εμμονές και αναγκασμοί) χρησιμοποιώντας τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.